
Cum să fii propriul tău editor și ce anume trebuie să faci în calitate de autor profesionist
Există o pecete aplicată majorității scriitorilor care apelează la editori sau profesioniști în literatură pentru asistență în munca lor. Unii oameni văd ideea ca scriitorii să solicite ajutor în editarea lucrărilor lor ca fiind un avantaj nedrept, o formă de înșelăciune literară. Se presupune că scriitorii trebuie să fie capabili să își evalueze în mod obiectiv propriile lucrări și să le elimine toate greșelile și inadvertențele singuri.
Acest lucru este valabil în cazul tuturor meseriilor, de ce nu ar fi la fel și în cazul acestora?
Doar meseria de a scrie le aparține, nu?
Să nu uităm însă că de cele mai multe ori, în situații serioase, medicii nu se tratează singuri, la fel este și cazul psihologilor și al preoților. Când opinia lucrătorului poate fi subiectivizată, este bine ca un ochi curat și obiectiv să privească situația și să o judece. Acesta este motivul real pentru care scriitorii au nevoie de opinii separate pentru a le fi evaluate lucrările.

Cu toate acestea, scriitorii sunt tratați diferit față de acești alți profesioniști. Așteptările sunt cumva ca scriitorii să predea manuscrise perfecte, articole, rapoarte de lucru și lucrări la termen, bine scrise și fără niciun fel de greșeli. Lucru care este logic desigur.
Lucrarea lor trebuie editată înainte de a fi predată. Orice mai puțin este considerat neprofesional și inacceptabil.
Există însă scriitori și scriitori și nu toți sunt tratați în același fel. Autorii cei mai bine vânduți, scriitorii de reviste și editorialiștii de ziare au toți editori! Așa este, perfecțiunea personală este necesară doar de la studenți, oameni de afaceri și scriitori necunoscuți. Cei care sunt deja la un nivel „înalt” beneficiază brusc de îndrumări editoriale și de a doua opinie cu privire la munca lor înainte ca aceasta să ajungă la publicul final.
Ce are de făcut un scriitor care este încă la școală sau nu a fost încă publicat?
O opțiune este să-i ignore pe negativiști. Aceștia le vor sta împotrivă oricât de bune ar fi lucrările lor.
Scriitorii aflați la început de carieră ar trebui, dacă ar putea, să obțină ajutor pentru scrierea proiectelor înainte ca acestea să fie trimise către publicare.
În calitate de scriitor începători ați putea să întrebați un prieten sau o rudă care are o înțelegere fermă a gramaticii și scrie bine, dacă va edita sau măcar vă va corecta lucrarea. Dacă nimeni din cercul vostru social apropiat nu se află în această postură, există multe persoane și companii care oferă servicii de corectare și editare. Dacă timpul și bugetul vă permit, profitați de ele. Internetul este plin de oameni care v-ar putea ajuta.
Există însă și situații concrete care v-ar putea împiedica să vă rezolvați singuri problemele de ordinul acesta înainte de a preda lucrarea? Dacă sunteți forțați să luați manuscrisele și rezolvarea lucrărilor scrise în propriile mâini, iată cum ar trebui să procedați și ce anume trebuie să căutați în calitate de editor propriu:
– în zilele noastre, majoritatea programelor de editare de text au corectori de text care se pot dovedi foarte utili.
Este astfel ușor să rulați verificarea ortografică. Cu toate acestea, este o idee bună însă să nu vă bazați în totalitate pe ea. Căutați cuvintele de care nu sunteți siguri, chiar dacă programele de editare text le aprobă.
Nu vă gândiți niciodată: „Este suficient de bine așa” sau „Oamenii nu vor observa”
Și să nu ziceți niciodată „Câteva greșeli de ortografie sunt permise”.
Ortografia contează dacă vrei să fii privit ca profesionist!
Gramatică – Cei mai mulți dintre oameni și mai ales dintre scriitori vă vor sfătui să vă asigurați că ceea ce scrieți se potrivește cu modul în care vorbiți.
Asta va funcționa dacă vorbești corect tot timpul. Dacă nu, puteți lua cu ușurință lecții de gramatică online, fără costuri, dacă aveți nevoie de o actualizare.
În funcție de stil însă e bine să știți să aplicați ponderat sfatul de mai sus, mai ales în proză.
Punctuația – Asigurați-vă că ați introdus toate apostrofele și ghilimele necesare. Verificați de două ori pentru a vă asigura că ați încheiat întrebările interogative cu semne de întrebare. Este ușor să tastați un punct la sfârșitul tuturor propozițiilor din obișnuință.
Greșeli de scriere – puteți să dați vina pe tastatură dacă doriți, dar remediați-le oricum. Chiar dacă oamenii vor ști probabil ce ați vrut să tastați, nu-i faceți să ghicească.
Claritate – în calitate de scriitori, atunci când poveștile sau ideile sunt clare în mintea noastră putem trece cu vederea alte interpretări posibile.
„Mama a ridicat fetița în brațe în timp ce plângea”. Cine plângea în fraza aceea?
Ar putea fi oricare dintre ele.
„Toate ziarele au trebuit să relateze că noul rege de la Buckingham și-a luat regatul în primire imediat”. Înseamnă asta că au existat mai multe ziare și fiecare au raportat aceeași poveste sau asta înseamnă că nu erau alte detalii disponibile și că ziarele pur și simplu aveau doar acel singur fapt de raportat?
Consecvență Verificați că ori de câte ori există două sau mai multe forme acceptabile ale aceluiași cuvânt, folosiți de fiecare dată pe parcursul piesei. Exemple de urmărit sunt TV/televiziunea și SUA/S.U.A.
Organizare – Asigurați-vă că gândurile dvs. curg logic și că fiecare idee se bazează pe cea dinaintea ei. Nu poți să-ți explici ideea dacă nimeni nu o găsește!
Utilizarea cuvintelor – Toate formele de comunicare ar trebui să se potrivească publicului lor. Modul în care o persoană se exprimă la o petrecere ar trebui să fie diferit decât într-un raport formal scris către șeful tău.
Experiența îmi spune însă că aceia care își iau lucrările în mâini și și le verifică, corectează și editează singuri vor căpăta nu numai experiență de corectare mai bună și mai rapidă, ci și o îmbunătățire a stilului în care scriu.
Scanarea proiectelor voastre de lucru sau a lucrărilor pentru aceste diferite domenii nu numai că va îmbunătăți sarcina specială la care lucrați, procesul vă va pune creierul pe calea cea bună și pentru viitoarele proiecte de scriere.
Este posibil în cazul ăsta ca unii dintre cititorii tăi să spună: „Acest scriitor care își editează singur operele, este posibil să ajungă departe.”