O mulțime de întrebări îmi trec în fiecare zi prin minte și pot spune că fiecare dintre acestea au o relevanță aparte, dar cele mai multe însă nici nu au legătură cu mine.
Este ciudat chiar și faptul că m-am gândit să creez o secțiune de întrebări și răspunsuri pe acest site.
Mă gândesc că poate că nu mi s-au pus încă întrebările potrivite, deși am participat la câteva interviuri, sau poate întrebările nu au fost suficient de originale, dat fiind faptul că o mulțime de oameni se străduiesc să nege că ar exista așa ceva ca originalitatea.
Părerea mea este că aceia au interese să creadă așa ceva, deși Biblia spune, că nu e nimic nou sub soare, ceea ce face lucrurile interesante, pentru că majoritatea acelora care cred asta, sunt în mare parte atei.

Î: Cine este Al Konda?
R: Ciudată întrebare, de parcă ar putea cineva să se descrie printr-un răspuns la această întrebare. Cu atât mai mult un scriitor.
Al, bineînțeles, vine de la Alex, care e prenumele meu, iar Konda, e un pic mai complicat.
Îmi amintesc că am citit pe un site, sau poate într-o carte despre o limbă vorbită undeva în India cu acest nume, Konda. Mi-a plăcut cum sună de fapt și am adoptat cuvântul în pseudonimul meu.
Cred că asta mă face cel puțin capricios, dar hei, cu toții avem plăcerile noastre vinovate.
Î: Daca ai scrie o carte despre viața ta., care ar fi subiectul principal si de ce?
R: Nu aș scrie o carte despre viața mea. Când un autor începe să scrie despre sine sau exprimă experiențe personale în cărți, înseamnă că e un scriitor pe ducă… sau scrie non-ficțiune, ceea ce înseamnă în mare măsură același lucru.
Î: De ce ai ales meseria de scriitor?
Pentru că în realitate e singura meserie care îmi poate permite să fiu liber făcând ceea ce îmi place să fac.
Î: Ai scris Khthelyon – Oameni și Demoni și ai continuat cu Magie, Macrina și apoi O credință demnă de slujire. Este acesta finalul poveștii începute în Barcelona zilelor noastre. Sunt vampirii și vârcolacii din Khthelyon aceiași cu cei ce apar în mitologiile moderne?
R: Nu, O credință demnă de slujire nu este finalul seriei Oameni și Demoni. Și nu, vampirii și vârcolacii regatului Khthelyon nu sunt aceiași cu cei pe care îi aflăm din povestirile celor mai mulți autori, deși Zenu pare să aibă legături strânse cu vampirul lui Bram Stocker.
Î: Este Ritual, finalul seriei Întunericul?
R: Nu, seria Întunericul va continua, deși nu știu încă nimic despre următorul volum.
Î: Ai scris o serie de povești erotice, ai vre-un plan să continui vreuna dintre aceste povești?
R: Da, îmi place să mă gândesc că unele dintre acestea vor continua.
Î: Cum se face că ai publicat atât de mult într-un interval atât de scurt de timp? Nu ai sacrificat în felul acesta din calitatea care ar fi putut fi șlefuită și mai mult, lucru care ar fi dus în felul acesta la sporirea ei și la o apreciere mai mare din partea cititorilor?
R: În ultiimii trei ani am scris mult, astfel că m-am oprit o vreme să îmi limpezesc gândurile și m-am gândit că e o idee bună să public o parte din ceea ce am scris. Având în vedere că „gusturile nu se discută” și ținând cont de faptul că un procent de peste 90% din textul drafturilor pe care le scriu ajunge în variantele finale, putem spune că șlefuirea nu e problemă că scriu destul de curat și încerc ca fiecare cuvânt să își găsească sensul în poveste.
Î: Câte cuvinte scrii pe zi și care este ritmul care îți este cel mai confortabil din punct de vedere productiv.
R: Atunci când nu editez (încerc să nu scriu și să editez în același timp), scriu cel puțin 2500 de cuvinte pe zi.
Î: De unde îți vin ideile?
R: În principal din viață, culeg idei de peste tot. Subiecte ca abuzul, trădarea, profanarea iubirii reprezintă subiecte care mă preocupă.
De exemplu în „Crăciun pentru frați” am îmbinat două personaje ce în realitate reprezintă același lucru, Crăciunul. Moș Crăciun care este personajul pozitiv din poveste și reprezintă adevăratul spirit al crăciunului și Moș Gheară, care reprezintă aceeași sărbătoare și al cărui corespondent real se află în Moș Gerilă. Moș Gerilă este personajul care a marcat copilăria multor români, și reprezintă în general abuzul.
Un alt tip de abuz este reprezentat în „sinuciderea Rebecăi”. Dar consecințele abuzului sunt întotdeauna negative.
Î: Accepți să primești idei de la fani, respectiv scrii povești inspirate de alți scriitori?
R: Nu, am propriile mele idei de povești (originale), și nu aș accepta idei sugerate de alții, oricât de buni scriitori ar fi aceștia.
Cred în originalitate, și deși cred în Dumnezeu, privesc fiecare zi ca pe ceva nou, ca pe o comoară plină cu povești.
Î: Reprezintă vreunul din personajele create de tine vreo persoană din lumea reală, și dacă da, poți da nume?
R: Nu, personajele mele sunt ficționale întotdeauna, dar înfruntă de fiecare dată situații reale, culese din viața de zi cu zi, lucru care le dă viață și le face să trăiască pentru cititor.
În plus, ar fi o problemă de legalitate.
Î: Ai o metodă de lucru, folosești șabloane pentru a crea povești mai pe placul cititorilor?
R: Folosesc șabloane doar pentru a verifica ritmul poveștilor pe care le scriu. Cred însă că fiecare poveste are propria ei viață și se scrie pe sine, altfel avem doar variațiuni pe aceeași temă, ceea ce înseamnă că avem copii ale acelorași povești, ori a copia este furt, și aceia care fură ideile altora, fie și după o sută de ani, nu sunt scriitori, sunt mimi.
Să spui aceeași poveste, dar cu alte cuvinte, nu înseamnă să creezi, ci să imiți.
Î: Citești cărți despre scris, ai vreo recomandare pentru scriitorii începători?
R: Citesc cărți despre scris pentru a verifica ce mai apare nou în materie de iluzii optice.
Cred că a fi scriitor este egal cu a fi om, cu diferența că un scriitor experimentează viața în mai multe feluri.
Ori, de ce ai vrea să trăiești viața altcuiva?
Încerc să nu recomand cărți decât persoanelor pe care le cunosc. Cărțile formează caractere. Nu aș vrea să fiu responsabil pentru personalitatea cuiva, astfel că nu fac recomandări nimănui altcuiva.
Î: Cum pot afla mai multe informații despre tine, despre aparițiile și publicațiile tale?
R: Pe acest site www.alkonda.com se găsesc în mare toate informațiile relevante la mine ca autor.
ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI
Dacă aveți însă întrebări, mi le puteți adresa prin intermediul acestui site, în formularul de mai jos.